Sök

Vaadimme Kreikan saarten tilanteen ratkaisemista! Ei pakolaisten pidätysleirejä!

Kreikkalaisen SYRIZA-puolueen nuoret ottavat kantaa Kreikan ja Turkin rajalle jääneiden pakolaisten puolesta, vaativat maan hallitusta kunnioittamaan kansainvälisiä lakeja sekä pyytävät osoittamaan solidaarisuutta siirtolaisille ja pakolaisille. SKP:n nuorisojärjestö Kommunistinuoret tukee kannanottoa ja julkaisee sen suomeksi käännettynä.


Viime aikoina lisääntynyt Turkista Kreikkaan ohjattujen pakolaisten ja siirtolaisten määrä on luonut kriittisen ja kireän tilanteen. Turkki siirtää pakolaisia Kreikkaan lisätäkseen geopoliittista painostusta EU:hun. Tilanne on seurausta vuosia kestäneestä EU:n pakolaistilanteen puutteellisesta käsittelystä sekä etenkin vuonna 2016 solmitusta EU:n ja Turkin pakolaissopimuksesta, jonka myötä Turkista haluttiin saada keskeinen toimija kriisinhallinnassa.


Kreikan konservatiivioikeistolaisen hallituksen ollessa kyvytön laatimaan tilanteeseen suunnitelmaa, tuhannet ihmiset ovat jääneet loukkuun Kreikan ja Turkin rajan väliin Évros-joen alueelle ja heitä ajetaan takaa saarilla, etenkin Lesboksella.

Kreikan hallitus odottaa, että pelotteluretoriikka ja pidätysleirien rakentaminen rajoittavat pakolaisten määrää aikana, jolloin lukuisat pakolaiset yrittävät ylittää rajoja vaarantaen henkensä.


Häpeälliset kuvat ja videot Évros-joelta ja Lesbos-saarelta näkyvät uutisissa maailmanlaajuisesti. Tuhannet ihmiset, jotka etsivät mahdollisuutta päästä Kreikkaan, joutuvat poliisin hyökkäysten kohteeksi.


Tuhannet ihmiset, jotka etsivät mahdollisuutta päästä Kreikkaan, joutuvat poliisin hyökkäysten kohteeksi.

“Tuohtuneet kansalaiset”, jotka omaavat syvästi rasistisen ja fasistisen asenteen, inhoavat pakolaisia. Nämä kansalaiset, jotka nimittävät itseään rajavalvojiksi, estävät reittejä pakolaisilta eivätkä päästä heitä maahan turvallisesti. Tähän mennessä on jo raportoitu kahden pakolaisen kuolemasta ja Évros-joen varrella partioivien äärioikeistolaisten ryhmien tekemistä hyökkäyksistä.


Mórian pakolaisleirin ympärille ollaan rakentamassa aitoja uusien turvapaikanhakijoiden leirille etenemisen estämiseksi samalla, kun oikeistolaiset ekstremistit saapuvat Euroopasta saarelle ja osallistuvat väkivaltaisiin hyökkäyksiin antifasisteja sekä pakolaisten oikeuksia puolustavien kansalaisjärjestöjen edustajia kohtaan. Viimeisimmät tapahtumat ovat Kreikan yhteiskuntaa myrkyttävillä rasistisilla vihan motiiveilla toteutettuja.


Pakolaisia tulee suojella kansainvälisen lain mukaisesti. Tätä Kreikan hallitus ei kuitenkaan kunnioita, vaan kieltää pakolaisten oikeuden hakea turvapaikkaa. Hallitus ja selkeän suunnitelman puute ovat syitä tälle tragedialle, ja siksi vaadimme hallitusta kantamaan vastuunsa.


Kreikan hallitus ja selkeän suunnitelman puute ovat syitä tälle tragedialle, ja siksi vaadimme hallitusta kantamaan vastuunsa.

Toivomme, että kaikki demokratiaan uskovat solidaarisuusryhmät, yhteisöt, nuoret sekä kaikki edistykselliset kansalaiset, seisovat pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden rinnalla empaattisesti ja solidaarisesti.


Lopetetaan tämä äärioikeistolainen tragedia! Pyydämme tukeanne ja viestimme eteenpäin välittämistä!


Seisomme yhdessä kaikkien siirtolaisten ja pakolaisten rinnalla!

SYRIZAn nuoret

Kommunistinuoret mukana tukemassa kannanottoa


Kuva: Euroopan vasemmisto