Sök

Yhdenvertaisuuden vaatimus kutsuu systeeminmuutokseenTällä viikolla vietetään Helsinki Pride -viikkoa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisen kannalta on tärkeää liittää aktivismi luokka-analyysiin. Kapitalismi sortaa vähemmistöjä sekä pyrkii omimaan Pride-liikettä markkinatalouden pönkittämiseen ilman todellista intressiä liikkeen tavoitteiden eteen toimimiseksi.


Nykyistä Pridea on varaa kritisoida sen sitoutumisesta kapitalismiin. Pride-tapahtumia on ollut jo pitkään sponsoroimassa lukuisia isoja yrityksiä, joille tapahtumien yhteistyökumppanina toimiminen on vain keino nostaa omaa imagoaan ja näkyä positiivisessa valossa, vaikka niillä ei olisi muutoin mitään aikomusta olla edistämässä syrjinnän vastaista työtä ja ihmisoikeuksien toteutumista. Monet näistä yrityksistä ovat päinvastoin joko suoremmin tai välillisesti alihankkijoidensa kautta vastuussa ihmisoikeusrikkomusten, epäinhimillisten työolojen ja olemattomien työehtojen tukemisesta jossain päin maailmaa.


Lähinnä yritysten työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eteen rajoittuu siihen, että firman logo vaihdetaan sateenkaaren väreihin Pride-viikoksi some-kanaviin. Arjen todellisuudessa monet yrityksen lomauttavat ja irtisanovat työläisiä samaan aikaan, kun omistajat, johto ja sijoittajat porskuttavat. Kritiikki on syytä kohdistaa myös moniin muihin tahoihin kuin yksityiseen bisnekseen. Kelan työntekijöiden sateenkaari-avainnauhat eivät ole riittävästi niin kauan kuin Suomessa on valtavasti köyhyyttä ja perusturvan taso riittämätön.


Yhdenvertaisuuteen ja todelliseen tasa-arvoon tähtäävä liike tarvitsee agendalleen kapitalismikritiikin.

Aktivistien keskuudessa ympäri maailmaa nousee esiin kriittistä suhtautumista kapitalismiin ja rahan vallan ylläpitämät yhteiskunnan sortorakenteet näkyvät monille yhä selvemmin. Ihmisten yhdenvertaisuuteen ja todelliseen tasa-arvoon tähtäävä liike tarvitsee agendalleen kapitalismikritiikin, jotta työssä voidaan edetä vahvemmin kohti syrjinnän ja riiston lakkauttamista. Systeeminmuutos ja ihmisten käytännössä toteutuva yhdenvertaisuus on mahdollinen – ja se on välttämätön!


Helsingissä järjestetään lauantaina 12.9. antikapitalistinen mielenosoitus pinkkipesua ja viherpesua vastaan klo 14 alkaen. Miekkari kokoontuu Aleksanterikatu 15:ssa ja osallistua voi myös somen välityksellä.